”Hvis jeg arbejder hårdere, får jeg mere succes – og når jeg har mere succes, er jeg lykkelig!”

– En tanke taget direkte fra vores – altså menneskers – mindset, påstår psykolog Shawn Achor i en TED Talk.

Han mener, at vi har fået et mindset, der først tillader os at være glade, stolte og lykkelige, når vi opnår succes – og når vi kigger på virksomheder i dag, er det ikke så mærkeligt:

De fleste virksomheder har målsætninger med indbyggede delmål, der kun kortvarigt giver tilladelse til fejring og glædesros, før der skal fokuseres på det næste delmål. Når målsætningen er indfriet, fejres succesen typisk med en bonus og et par flotte ord fra topledelsen, hvorefter alle medarbejdere mindes om, at de nu skal tilbage i arbejdstøjet for at nå nye højder.

Dette konkurrenceprægede mindset smitter af på os som mennesker og medarbejdere. Hver dag knokler vi for, at komme til tops på karrierestigen, og vi har så intenst fokus på det næste trin – succeskriteriet: den næste stillingsbetegnelse – at vi glemmer, at glæde os undervejs. Mere vil have mere, hvilket ikke nødvendigvis er dårligt. Men når vi gør succes til adgangsbillet for lykke, og samtidig bliver ved med at skærpe succeskriterierne, så kæmper vi en evig og uovervindelig kamp for det lykkelige (arbejds)liv. I stedet ender vi med at brænde ud og gå ned med stress, fordi vi konstant higer efter det uopnåelige.

Shawn Achor kommer med 2 konkrete råd til, hvordan du finder glæde og lykke i det arbejde, du foretager dig lige netop nu:

1: Hver dag nedskriver du 3 ting, som du er taknemmelig for. Dette gentager du i 21 dage. – Sådan træner du din hjerne til et mere positivt mindset, da du i processen tillader dig selv, at genleve det gode.
2: Send en rosende mail til en kollega, kunde eller samarbejdspartner hver morgen, når du åbner din indbakke.

At have målsætninger, ambitioner og succes er godt – det er udvikling og meningsfuldt. Men vi må ikke glemme, at glæde os og have det sjovt undervejs!